Psychologische begeleiding

In het boek Mindgym, van Wouter de Jong, las ik een zin waar ik hardop om moest lachen. En waar ik volledig achter kan staan. Hij schrijft dat het in deze tijd heel normaal is om je tanden te poetsen en dat het ook overduidelijk is waarom we dat doen. Maar dat het nog niet vanzelfsprekend is om aan de slag te gaan met je geest, oftewel mentaal sporten zoals hij het noemt. Hij draagt met zijn boek een steentje bij aan het normaliseren van “aan mindgym doen”. En nu komt dat zinnetje waar ik om moest lachen: “Zodat als je niet mentaal sport, anderen vinden dat je uit je hoofd gaat stinken.” Hoe stimulerend zou het zijn als we tegen elkaar kunnen zeggen: “Hey joh misschien moet jij eens gaan mindgymmen, want het stinkt daar bovenin.” Waardoor de drempel lager wordt om een paar sessies te volgen bij een psycholoog. Want ik geloof dat iedereen wel eens op een punt komt in zijn/haar leven waarin het niet helemaal lekker loopt en je even niet meer weet hoe je het moeten aanpakken om weer lekker te gaan ruiken in je hoofd.

En op dat moment in je leven kom ik dan om het hoekje kijken. Een psycholoog, op basis van complementaire psychosociale zorg, die jou niet gaat vertellen hoe je het anders moet gaan doen, maar iemand die naast je gaat staan en met je mee denkt. Want jij bent de expert in jouw leven en ik zal je helpen om de regie weer over dat leven te pakken. Dat doe ik door naar je te luisteren, je dingen terug te geven (dus ja het zal ook confronterend zijn), uit te zoomen en naar het geheel te kijken en waar nodig samen met jou te bedenken wat zou kunnen helpen om de trein weer soepeltjes te laten lopen. Ik kan je niet helpen bij het wegnemen van klachten, maar wel bij het accepteren dat het leven niet altijd leuk is. En door te kijken wat wel goed gaat in jouw leven en waar je krachten liggen, dan kan het zo maar zijn dat de klachten afnemen of verdwijnen. Maar voor de goede orde dat is dus niet het doel. Lastige gedachten en gevoelens zijn er altijd en het lukt je wellicht een tijdje om die te verbannen maar ze komen altijd terug. Je kunt beter leren hoe je om kunt gaan met die lastige gedachten en gevoelens. Wat maakt het leven waardevol? Waar sta jij voor op 's ochtends waardoor je zin hebt in de dag? Door je daar o.a. mee bezig te houden stimuleer je je eigen veerkracht. Jouw mentale flexibiliteit om dalen, hoe diep ze ook zijn, door te komen.

Naast de gebruikelijke psychologische behandelvormen, zoals CGT (cognitieve gedragstherapie), EMDR (traumabehandeling) en ACT (Acceptance and Commitment Therapy), werk ik met een haptonomische inslag. Bij haptonomie gaat het om echt contact maken en gehoor geven aan je gevoelswereld. We werken bij mij niet op de bank en hebben geen fysiek contact zoals bij haptotherapeuten, maar ik gebruik wel veel oefeningen vanuit de haptonomie. Want ik ben er van overtuigd dat een probleem oplossen effectiever is wanneer je het van meerdere kanten benadert. Erover nadenken, sparren, tot inzichten komen maar ook ervaringen aangaan, zorgt voor een succesvolle combinatie. Doordat ik psychologische begeleiding op haptonomische basis geef wordt dit ook wel complementaire psychosociale therapie genoemd.

Ben je enthousiast geworden? Neem dan contact met mij op via het contactformulier, maar je mag mij ook mailen (info@brittvanhest.nl) of bellen (06-44 37 35 37).

Mijn ervaring ligt o.a. op het gebied van: burn-out gerelateerde problemen, tinnitus en hyperacusis, angsten en somberheid, levensfase problematiek, piekeren, negatief zelfbeeld, rouw en verlies, relatieproblemen, lichte trauma en zingevingsvragen. Dit rijtje is een indicatie dus staat jouw probleem/klacht hier niet tussen bel of mail mij gerust om te horen of ik toch wat voor jou kan betekenen.

Over sommige onderwerpen heb ik meer informatie geschreven. Lees vooral verder als het je aandacht heeft.

Slaapproblematiek

Het onderwerp slaap heeft mijn interesse gewekt tijdens mijn studie Psychologie. Het is inmiddels uitgegroeid tot mijn passie om mensen te helpen bij hun slaapproblemen. Daarnaast vind ik het ontzettend leuk om mensen te onderwijzen over dit onderwerp. Veel mensen weten er namelijk weinig vanaf, terwijl de slaap een proces is dat zich elke dag herhaalt en dat we allemaal doen.

Lees meer over verschillende soorten, oorzaken en gevolgen

Tinnitus & Hyperacusis

Het horen van onwenselijke geluiden in je oren of hoofd, of het niet kunnen verdragen van normale geluiden kan enorm veel druk leggen op je dagelijks bestaan en de kwaliteit van leven aantasten. Voor veel mensen die hier last van hebben wordt geen oorzaak gevonden en is er ook geen oplossing die ervoor zorgt dat het weer verdwijnt. Een grote frustratie! Hoe kun je toch leren hiermee om te gaan?

Lees meer over de aanpak
Bezig met laden...