Direct hulp bij klachten

Bij mij kan je direct terecht en je hebt geen verwijsbrief nodig. Je hoeft dus niet eerst naar de huisarts. Geen lange wachtlijst en je kan nog binnen een week of twee terecht voor je eerste afspraak. Mocht dit onverhoopt toch niet lukken, dan denk ik met jou mee waar je wel zo snel mogelijk terecht kan. Ik vind het van belang om vroegtijdig en, bij voorkeur, preventief in te grijpen op het moment dat je ergens tegen aanloopt en klachten begint te ontwikkelen. Op deze manier voorkom je dat problemen en klachten onnodig verder escaleren en verergeren. Daarnaast vind ik het stellen van een diagnose (zoals bijvoorbeeld een depressie(ve stoornis), angststoornis of  paniekstoornis) vaak niet helpend en eerder averechts werken. Ik ga liever in gesprek met jou en verneem jouw verhaal in plaats van het etiket voorop te stellen wat soms te snel op klachten wordt geplakt.

Vergoeding

Voor individuele begeleiding bereken ik €75,- per sessie (van 55 minuten). Voor deze behandelingen ben ik vrijgesteld van BTW. Voor afspraken met twee personen, bijvoorbeeld bij relatietherapie, is het tarief €115,- (dit is inclusief BTW). Na elke sessie wordt dit bedrag voldaan per pin.

Mijn begeleiding komt in aanmerking voor vergoeding vanuit het aanvullende pakket van je zorgverzekering. Controleer de polisvoorwaarden en/of informeer bij je zorgverzekeraar naar de vergoedingsmogelijkheden, vraag dan naar psychosociale therapie. De meeste aanvullende pakketten vergoeden rond de €45,-. Omdat de vergoeding niet via het basispakket loopt wordt je eigen risico van €385,- (of hoger) niet aangesproken.

Sinds mei 2019 ben ik de samenwerking aan gegaan met Caredate en word ik ook vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Voor meer informatie verwijs ik je graag door naar Caredate (www.caredate.nl) en kan je op mijn profiel klikken voor meer informatie en om je aan te melden.

Basis zorgverzekering 

Je kunt kiezen voor vergoede zorg of onvergoede zorg. Ter verduidelijking: je krijgt alleen een vergoeding vanuit je basisverzekering als er sprake is van een psychische stoornis zoals omschreven in de DSM 5 (het diagnostiek handboek voor de geestelijke gezondheidszorg). De verwijzing verloopt dan via de huisarts en je hebt een verwijsbrief nodig. Na een psychologisch onderzoek, krijg je dan een diagnose en wordt er een behandelplan opgesteld. Dit neemt meer tijd in beslag en je moet meer stappen doorlopen dan als je kiest voor onvergoede zorg.

Afhankelijk van de polis van je zorgverzekering krijg je of de volledige kosten voor de sessies vergoed of een deel:

  • Restitutiepolis (vrije zorgkeuze): op basis van zo’n polis krijg je in de regel 100% van de nota vergoed.
  • Naturapolis (basisverzekering): deze polissen vergoeden het traject grotendeels, meestal tussen de 70% en 90%.


Het is aan te raden om hierover contact op te nemen met je zorgverzekering zodat je weet waar je aan toe bent. Verder word je eigen risico aangesproken als je kiest voor vergoede zorg. Dit is € 385,- tenzij je je eigen risico hebt verhoogd.

Een groot deel van psychische klachten worden sowieso niet vergoed

Alleen psychische stoornissen (volgens de DSM 5) komen in aanmerking voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Voor veel problemen of klachten krijg je dus geen vergoeding, bijvoorbeeld voor:

  • Relatietherapie of -problemen
  • Slaapstoornissen
  • Preventie van depressieve, paniek en angst en problematisch alcoholgebruik
  • Aanpassingsstoornis (emotionele en psychische stress die ontstaat bij belangrijke veranderingen in het leven)
  • Enkelvoudige fobieën, delier, en een aantal seksuele stoornissen
  • Burn-out of burn-outklachten
  • Klachten omtrent rouw- en verlies
  • Een aantal behandelmethoden, waaronder neurofeedback, psychoanalyse, ACT

Alternatieve vergoeding via werkgever 

Werkgevers zien steeds meer het belang in van het voorkomen van uitval op werk. Daarom staan zij vaak open om hierin te investeren. Via jouw werkgever kun je vragen het traject te laten vergoeden wanneer je niet aanvullend verzekerd bent. Deze hebben daar meestal een budget voor en zij kunnen vaak profiteren van financiële voordelen.

Kosten op locatie 

Aan een afspraak op een eigen gekozen locatie, bijvoorbeeld een huisbezoek, zijn extra kosten verbonden, afhankelijk van de tijdsduur van de reis. Daarnaast worden de reiskosten (€ 0,28 per km) in rekening gebracht. 

Even overleggen?

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt naar aanleiding van het bovenstaande en dat je even wilt overleggen. Voor vragen of het maken van een afspraak kun je mij vrijblijvend benaderen via 06 – 44 37 35 37 of info@brittvanhest.nl, of via het contactformulier.

Bezig met laden...