Direct hulp bij klachten

Bij mij kan je direct terecht en je hebt geen verwijsbrief nodig. Je hoeft dus niet eerst naar de huisarts. Geen lange wachtlijst en je kan vaak nog binnen twee weken terecht voor je eerste afspraak (op de praktijklocatie in Culemborg is dat momenteel 4 weken). Mocht dit onverhoopt toch niet lukken, dan denk ik met jou mee waar je wel zo snel mogelijk terecht kan. Ik vind het van belang om vroegtijdig en, bij voorkeur, preventief in te grijpen op het moment dat je ergens tegen aanloopt en klachten begint te ontwikkelen. Op deze manier voorkom je dat problemen en klachten onnodig verder escaleren en verergeren. Daarnaast vind ik het stellen van een diagnose (zoals bijvoorbeeld een depressie(ve stoornis), angststoornis of paniekstoornis) vaak niet helpend en eerder averechts werken. Ik ga liever in gesprek met jou en verneem jouw verhaal in plaats van het etiket voorop te stellen wat soms te snel op klachten wordt geplakt.

Vergoeding

Sinds mei 2019 ben ik de samenwerking aan gegaan met Caredate en word ik ook vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Voor meer informatie verwijs ik je graag door naar Caredate.

Voor individuele begeleiding bereken ik €85,- per sessie (van 50 minuten), vanaf januari 2023 is het tarief €90,- per sessie. Voor deze behandelingen ben ik vrijgesteld van BTW. Voor afspraken met twee personen, bijvoorbeeld bij relatietherapie, is het tarief €135,-. Na elke sessie wordt dit bedrag voldaan per overboeking.

Mijn begeleiding komt ook in aanmerking voor vergoeding vanuit het aanvullende pakket van je zorgverzekering. Controleer de polisvoorwaarden en/of informeer bij je zorgverzekeraar naar de vergoedingsmogelijkheden, vraag dan naar psychosociale therapie. De meeste aanvullende pakketten vergoeden rond de €40,-. Omdat de vergoeding niet via het basispakket loopt wordt je eigen risico van €385,- (of hoger) niet aangesproken. Tevens is er geen verwijsbrief van de huisarts nodig. Een overzicht van zorgverzekeraars en de vergoedingsmogelijkheden vind je hier.

Basis zorgverzekering 

Je kunt kiezen voor vergoede zorg of onvergoede zorg. Ter verduidelijking: Je krijgt alleen een vergoeding vanuit je basisverzekering als er sprake is van een psychische stoornis zoals omschreven in de DSM 5 (het diagnostiek handboek voor de geestelijke gezondheidszorg). De verwijzing verloopt dan via de huisarts en je hebt een verwijsbrief nodig. Na een psychologisch onderzoek, krijg je dan een diagnose en wordt er een behandelplan opgesteld. Dit neemt meer tijd in beslag en je moet meer stappen doorlopen dan als je kiest voor onvergoede zorg.

De vergoede zorg trajecten verlopen via Caredate, zij zijn een officieel erkende zorginstelling in de BasisGGZ (AGB-code 2222 1012). Ze hebben contracten met de belangrijkste zorgverzekeraars. Als je een geldige verwijsbrief hebt, word je behandeling volledig vergoed vanuit je basisverzekering. Alleen met Menzis en een aantal andere kleine verzekeraars hebben zij geen contract. Bij hen krijg je de behandeling wel grotendeels vergoed.

Bij vergoede zorg word je eigen risico aangesproken, dit is € 385,- tenzij je je eigen risico hebt verhoogd.

Voor 2022: Caredate heeft van 1-1-2022 t/m 31-12-2022 geen contracten met zorgverzekeraars. Toch betaal je ook in 2022 geen eigen bijdrage als je bij mij in behandeling bent of gaat. Dat komt omdat Caredate (waar ik een samenwerking mee heb) het belangrijk vindt dat iedereen die psychische zorg nodig heeft, deze ook krijgt. Ongeacht of hij/zij daar de financiële middelen voor heeft. En daar sta ik volledig achter! Uiteraard zal je verzekeraar wel het eventueel nog openstaand wettelijke eigen risico met je verrekenen.

Een groot deel van psychische klachten worden sowieso niet vergoed

Alleen psychische stoornissen (volgens de DSM 5) komen in aanmerking voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Voor veel problemen of klachten krijg je dus geen vergoeding, bijvoorbeeld voor:

  • Relatietherapie of -problemen
  • Slaapstoornissen
  • Preventie van depressieve, paniek en angst en problematisch alcoholgebruik
  • Aanpassingsstoornis (emotionele en psychische stress die ontstaat bij belangrijke veranderingen in het leven)
  • Enkelvoudige fobieën, delier, en een aantal seksuele stoornissen
  • Burn-out of burn-outklachten
  • Klachten omtrent rouw- en verlies
  • Een aantal behandelmethoden, waaronder neurofeedback, psychoanalyse, ACT

Alternatieve vergoeding via werkgever 

Werkgevers zien steeds meer het belang in van het voorkomen van uitval op werk. Daarom staan zij vaak open om hierin te investeren. Via jouw werkgever kun je vragen het traject te laten vergoeden wanneer je niet aanvullend verzekerd bent. Deze hebben daar meestal een budget voor en zij kunnen vaak profiteren van financiële voordelen.

Kosten op locatie 

Aan een afspraak op een eigen gekozen locatie, bijvoorbeeld een huisbezoek, zijn extra kosten verbonden, afhankelijk van de tijdsduur van de reis. Daarnaast worden de reiskosten (€ 0,28 per km) in rekening gebracht. 

Even overleggen?

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt naar aanleiding van het bovenstaande en dat je even wilt overleggen. Voor vragen of het maken van een afspraak kun je mij vrijblijvend benaderen via 06 – 44 37 35 37 of info@brittvanhest.nl, of via het contactformulier.

Bezig met laden...