Een Reis van Zelfontdekking

Op deze pagina wil ik het hebben over iets dat heel dicht bij mijn hart ligt: Familieopstellingen. In mijn gezin heeft het namelijk ons leven, in positieve zin, enorm veranderd. Dit heeft te maken met onze jongste zoon die gigantisch slecht sliep. Het was niet alleen frustrerend vanwege het slaap te kort, we sliepen per nacht 3 à 4 uur, en daaruit voortvloeiende klachten. Het was ook frustrerend omdat ik als psycholoog gespecialiseerd in slaapproblemen toch wel zou moeten weten hoe ik mijn kind beter kan laten slapen. Twee jaar lang hebben we met onze handen in het haar gezeten, totdat de opleiding Familieopstellingen op mijn pad kwam. Tijdens één van de opleidingsdagen hebben we het slaapprobleem van mijn zoon opgesteld en heb ik inzicht gekregen in de oorzaak van het probleem. Deze oorzaak hebben we aangepakt en twee weken na die opstelling sliep mijn zoon opeens door! Naast deze waanzinnige uitkomst en inmiddels heel wat opstellingen verder (binnen de opleiding en in mijn praktijk) ben ik ervan overtuigd dat iedereen er iets waardevols uit kan halen.

Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling is een methode die je helpt om de dynamiek van je familie beter te begrijpen en mogelijk te herstellen. Het kan een beetje vaag klinken, maar geloof me, het is vooral erg magisch. Wanneer jij inzicht krijgt in de, vaak verborgen, patronen in jouw familiesysteem, begrijp je ook hoe dit van invloed is op je eigen leven en problemen. Het kan je helpen om dingen te begrijpen die je misschien voorheen niet begreep. Het is een reis van zelfontdekking, waarbij je leert over de onzichtbare krachten die je gedrag en je gevoelens beïnvloeden, in het heden. Het kan je helpen om jezelf beter te begrijpen en om vrede te vinden met je verleden. Door helderheid te verkrijgen vanwege de inzichten in de vroegere gezins- en familieverbanden.

De kracht van het thema

Met behulp van een opstelling kan ook een thema opgesteld worden. Dit kan een vraag zijn die je bezighoudt, een probleem waar je tegenaan loopt of een patroon dat je wilt doorbreken. Door dit thema in een opstelling te plaatsen, krijgt het een nieuw perspectief en kan je stappen zetten richting verandering. Dit kan los staan van familiedynamieken, maar meer te maken hebben met hoe jouw persoonlijkheid is gevormd.

Hoe werkt het?

Een familieopstelling kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Het kan gedaan worden in een groep, waarbij elke deelnemer een familielid vertegenwoordigd. Hierdoor kunnen we zien hoe de dynamiek van de familie werkt en hoe deze ons beïnvloedt. Of het kan individueel gedaan worden door te werken met vloerankers of poppetjes/figuren. In mijn praktijk gebruik ik voornamelijk vloerankers, poppetjes en figuren.

Wat zijn vloerankers?

In mijn praktijk werk ik voornamelijk één-op-één m.b.v. vloerankers (gekleurde matjes die op placemats lijken) of poppetjes/figuren. Deze leggen we op de grond of zetten we op tafel om symbool te staan voor een familielid (of familieleden) of voor een thema. Een thema kan een klacht zijn, een gevoel, gedachte, verdedigingsmechanisme, patroon, wens, etc. Het is een krachtige methode om inzicht te krijgen in de patronen die zich in jou, jouw gezin of familie afspelen.

Twijfel je nog?

Misschien denk je nu: "Dit klinkt interessant, maar is het ook iets voor mij?" Het antwoord is: ja! Of je nu een tiener bent die worstelt met school, een jongvolwassene op zoek naar een carrière pad, of iemand die al veel levenservaring heeft en op zoek is naar zingeving, een (familie)opstelling kan voor iedereen waardevol zijn. Door te begrijpen waar je vandaan komt, kun je beter begrijpen waar je naartoe gaat. Het kan je helpen om oude wonden te genezen en om te groeien als persoon. Stel je voor dat je in een energetisch veld belandt, vol met de gedachten en gevoelens van je familieleden. Het is bijna alsof je even in hun schoenen stapt en de wereld door hun ogen ziet. Het kan een ontroerende, verhelderende en soms zelfs een levensveranderende ervaring zijn, net zoals bij mij.

Bezig met laden...