Een slecht slapend kind, HELP!

Bij kinderen wordt het slaapprobleem vaak niet herkend of het houdt de ouders zelf ook uit hun slaap en kan zodoende een negatieve invloed hebben op het gezin. Wanneer kinderen slaapproblemen hebben tussen hun 6e en 12e levensjaar en wanneer dit chronisch voorkomt, dan kan dit grote gevolgen hebben op hun gezondheid (geestelijk en lichamelijk) op latere leeftijd. De signalen van slaaptekort bij kinderen zijn heel vaak anders dan bij volwassenen. Zo worden kinderen bijvoorbeeld juist heel druk, terwijl volwassenen zich terugtrekken en stiller worden. Hierdoor kan het slaapprobleem niet herkend worden en kan er ook sneller gedacht worden aan een andere stoornis, bijvoorbeeld ADHD. De meeste mensen weten ook niet dat overgewicht bij kinderen vaak vooraf en gepaard gaat met slaapproblemen. In het lichaam worden er dan bepaalde hormonen meer aangemaakt, waardoor kinderen bijvoorbeeld meer zin hebben in eten, voornamelijk in vet eten. Ook kunnen ze zich minder makkelijk bedwingen om te snacken en te snoepen.

Signalen van slaaptekort kunnen verward worden met symptomen van ADHD

Waarom een kind moeite heeft met slapen kan verschillende oorzaken hebben. Het kind kan bijvoorbeeld last hebben van nachtmerries of angstige gedachtes, een huilend broertje of zusje, problemen op school of binnen het gezin, slaapwandelen of bedplassen. Maar het kan ook dat het slaapgedrag en de dagelijkse gedragingen niet echt helpend bij een goede nachtrust. Het is dus belangrijk om uit te zoeken waar de problemen vandaan komen en op zoek te gaan naar een oplossing. Hierbij spelen de ouders en/of verzorgers een belangrijke rol. Het kind heeft de hulp en steun nodig van zijn/haar ouders.

Britt gaat in eerste instantie samen met de ouders en het kind kijken wat er aan de hand is en waar de oorzaken liggen. Mocht het probleem inderdaad aan het slapen liggen dan wordt er op een interactieve en speelse manier met het kind aan het probleem gewerkt. Kinderen zijn van nature leergierig en hoe leuk is het om meer te leren over slaap, iedereen doet het. Het kind krijgt "huiswerk" mee, waarbij de ouders ook een rol spelen. Deze moeten immers het goede voorbeeld geven en worden sterk betrokken bij de begeleiding van hun kind.

Nog vragen? Stel ze gerust!

Gelijk een afspraak maken dat kan natuurlijk ook

Bezig met laden...