Goede nachtrust zonder slaapmedicatie

Wanneer je slaapproblemen hebt is het idee dat dit op te lossen is met slaapmedicatie erg aanlokkelijk. Begrijpelijk want je hoeft daar zelf bijna niets voor te doen. Je neemt de slaappil in en als die werkt slaap je een paar uur waarna je ervan uit gaat dat je de volgende dag er weer tegenaan kan. De vraag is alleen of deze “simpele” oplossing ook jouw slaapprobleem verhelpt. Om deze vraag te beantwoorden volgt hieronder in het kort een uitleg over de werking van slaappillen.

De meest gebruikte slaapmedicatie in Nederland zijn de benzodiazepinen. Om te kijken of jouw medicatie deze stof ook bevat staat er onder aan de pagina een lijst die je kan raadplegen, samen met de bijbehorende merknaam. Benzodiazepinen zorgen ervoor dat het bewustzijn wordt verlaagd, dat angst wordt verminderd, geeft afname van spierspanning en gaan epileptische activiteit tegen. Hierdoor val je sneller in slaap. Dat is natuurlijk prettig, maar de kwaliteit van de slaap wordt minder. Dit komt doordat de diepe slaap niet wordt bereikt en deze is onontbeerlijk voor herstel en het opladen van energie, wat essentieel is om goed te functioneren. Slaapmedicatie kan je eventueel kortstondig, voor incidenteel gebruik, innemen als het alleen maar gaat om het wakker liggen. Maar als er een dieper liggende reden is van het wakker liggen, dan lost slaapmedicatie niets op.

De werkzame stoffen in slaapmedicatie nemen het slaapprobleem niet weg

Nogmaals, de werkzame stoffen in slaapmedicatie nemen het slaapprobleem niet weg. Ze kunnen zelfs het slaapprobleem verergeren. Dit komt mede door de afhankelijkheid die ontstaat van de slaapmedicatie, zowel op fysiek als op psychisch vlak. Er treedt lichamelijke gewenning op, waardoor de werking afneemt en je meer moet gaan gebruiken voor het gewenste effect. Daarnaast krijg je ontwenningsverschijnselen bij het stoppen van de slaapmedicatie. Je gaat er bijvoorbeeld slechter en onrustiger door slapen, er kunnen meer dromen en nachtmerries ontstaan en je kan last krijgen van angsten en/of spierpijnen. Door deze verschijnselen ontstaat er psychische afhankelijkheid. Je denkt dat je niet meer zonder kan, omdat het slechter slapen na het stoppen met de slaapmedicatie erger is dan de slapeloosheid waar je in eerste instantie last van had. Dit heet het rebound effect en is gelukkig van tijdelijke aard. Het duurt ongeveer zeven tot tien dagen voor deze verschijnselen afnemen.

Naast de vervelende effecten van fysieke en psychische afhankelijkheid, zorgen de bijwerkingen van slaapmedicatie voor meer problemen. Er kan sufheid, slaperigheid, vermoeidheid, spierzwakte, afname van het reactievermogen en vermindering van de coördinatie ontstaan. Bij ouderen is hierdoor een verhoogde kans op vallen met de kans op botbreuken. En ook in het verkeer is het levensgevaarlijk.

Slaapmedicatie verergeren vaak het slaapprobleem bij langer gebruik

Kortom, de slaapmedicatie nemen het slaapprobleem niet weg, omdat ze de onderliggende oorzaak niet aanpakken. Daarnaast kunnen ze bij langer gebruik het slaapprobleem verergeren. Als je de moed hebt om te stoppen met de slaapmedicatie en wilt leren om op eigen kracht te slapen, dan is het verstandig om daar hulp bij te zoeken. Britt helpt je hierbij zodat je er niet alleen voor staat. De begeleiding bestaat uit:

  • Het samen opstellen van een plan van aanpak met tussentijdse doelen
  • Het geleidelijk afbouwen van de slaapmedicatie
  • Ondersteuning bieden bij het ontstaan van mogelijke ontwenningsverschijnselen
  • Het achterhalen van de reden van slecht slapen
  • Werken aan een gezond slaappatroon
  • Het bijhouden van een slaapdagboekIndien nodig vindt er overleg plaats met huisarts of andere hulpverleners


Voorbeelden van benzodiazepinen: Diazepam/Stesolid (Valium), Flunitrazepam (Rohypnol), Flurazepam (Dalmadorm), Loprazolam (Dormonoct), Lorazepam (Loride/Temesta), Lormetazepam (Loramet/Noctamid), Midazolam (Dormicum), Nitrazepam (Mogadon), Temazepam (Euhypnos/Normison).

Nog vragen? Stel ze gerust!

Gelijk een afspraak maken dat kan natuurlijk ook

Bezig met laden...