Het proces van herkennen, erkennen & accepteren
Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij er sprake is van een tijdelijke onderbreking van de ademhaling tijdens de slaap, ook wel ademstops genoemd, die soms tot wel enkele minuten kan duren. In de meeste gevallen komt dit doordat de nekspieren zich ontspannen, waardoor de tong en de weke delen in de keel de longen afsluiten. Het kan ook een andere oorzaak hebben, namelijk dat de hersenen te weinig prikkels afgeven tijdens het slapen om adem te halen. Dit komt maar zeer weinig voor.
Het hebben van ademstops is ontzettend slecht voor de gezondheid. Het houd je namelijk uit de diepe slaap, die belangrijk is bij het herstel van het lichaam en het bevoorraden van de energie. Het zit namelijk zo: wanneer een ademstilstand lang genoeg duurt krijgen de hersenen een seintje dat er te weinig zuurstof in het bloed zit en dat dit aangevuld moet worden. Hierdoor geven de hersenen een sterke prikkel af aan de ademhaling om een flinke ademteug te nemen. Hier kan je, of je partner, van wakker schrikken en het gevoel hebben te stikken of dat het lijkt of je hebt gedroomd waarin je stikte. Echter, de meeste mensen hebben de ademstilstand niet door en slapen gewoon weer verder. Wanneer de ademstops een paar keer per uur plaatsvinden en je weerhouden van de diepe slaap zorgt dat voor klachten overdag, zoals extreme moeheid, concentratie- en aandachtsproblemen en kan leiden tot functioneringsproblemen.
Slaapapneu is gevaarlijk en schadelijk
Naast het probleem met de diepe slaap zorgt een ademstilstand ervoor dat er onvoldoende zuurstof in het lichaam komt en dat je het giftige CO2 gas onvoldoende uitblaast. Door het ontstane zuurstofgebrek kunnen organen in het lichaam beschadigen, waardoor er een hogere kans is op o.a. hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes, hoge bloeddruk en verhoogd cholesteroslgehalte. Het is dus belangrijk om uit te zoeken of je slaapapneu hebt. Verder hebben overgewicht, ouderdom, slaap- en kalmeringsmiddelen, alcohol en tabak een negatieve invloed op slaapapneu.
Mensen zijn zich er vaak niet bewust van dat ze een slaapapneu hebben. Het is meestal de partner die het probleem ontdekt. Deze hoort je niet ademen, wat een heftige ervaring kan oproepen, of schrikt wakker van het ademhappen. Ook het harde snurken met lange uithalen, wat vaak gepaard gaat met slaapapneu, kan een partner uit de slaap houden. Andere belangrijke signalen bij slaapapneu zijn: onrustig slapen waarbij er veel bewogen wordt, nachtelijk zweten, droge mond en/of een pijnlijke keel, hoofdpijn bij ontwaken, vermoeidheid bij opstaan, weinig tot geen energie, extreme slaperigheid en dufheid overdag. Wanneer je het vermoeden hebt dat je last hebt van ademstops dan is de eerste stap de huisarts. Die zal vervolgens een verwijzing geven naar een slaapcentrum. Onderzoek zal dan uitwijzen of er daadwerkelijk sprake is van slaapapneu en men zal overgaan tot behandeling.
Slaapapneu accepteren kun je leren
Eén van de meest gebruikte behandelmethode bij slaapapneu is de CPAP (Continuous Positive Airway Pressure). Dit is een apparaat wat verbonden is aan een masker die op het gezicht bij de neus wordt geplaatst. Het zorgt voor continue aanvoer van lucht en houdt daarmee de luchtwegen open. Het is de bedoeling dat dit apparaat elke avond gebruikt wordt om een goede nachtrust te hebben. Het is een effectief middel, maar wel één die voor sommige mensen moeilijk is om vol te houden. Dit komt doordat het de beweeglijkheid in bed weg neemt en de vanzelfsprekendheid van het lekker liggen in bed. Ook intimiteit kan een obstakel worden, want het apparaat maakt het aangezicht niet heel aantrekkelijk.
Wanneer het lastig voor jou is om te leren leven met slaapapneu, of er zijn hierdoor problemen ontstaan in je relatie, dan is het nuttig om daar hulp bij te zoeken. Britt kan je helpen bij het accepteren van deze slaapstoornis en op zoek te gaan naar praktische oplossingen.