Te weinig slaap in het verkeer, dodelijke combinatie

Wanneer je te weinig slaap krijgt in de nacht, al is het maar één nacht, dan heb je grotere kans op een ongeluk in het verkeer. Dit komt omdat je aandacht, concentratie en reactiesnelheid afnemen. In hoeverre je rijstijl beïnvloed wordt door te weinig slaap is te vergelijken met het nuttigen van alcohol. Bijvoorbeeld wanneer je vier uur minder slaapt dan je gebruikelijke slaaptijd dan kun je jouw rijstijl vergelijken met iemand die zes glazen alcohol heeft gedronken. En als je een hele nacht overslaat met slapen, dan kun je dit vergelijken met het overschrijden van de toegestane limiet alcohol keer vier! Hier staan de meeste mensen niet bij stil en hebben dat van zichzelf ook niet door.

Wat ook gevaarlijk is in het verkeer, is het gebruik van slaapmedicatie. Elke dag worden er in Nederland ongeveer 1,2 miljoen slaappillen ingenomen. Het gebruik van een slaappil vermindert bijvoorbeeld je reactievermogen, je wordt onverschilliger in het verkeer en je hebt minder controle over je spieren. Dit is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers. Lees dus altijd de bijslijter voor mogelijke gevaren en hou hier rekening mee.

Bij ongeveer 10 tot 15% van de verkeersongelukken speelt vermoeidheid een rol

Bij ongeveer 10 tot 15% van de verkeersongelukken speelt vermoeidheid een rol. Niet alleen bij slaap tekort, maar ook door enorm lange dagen ontstaat vermoeidheid. Wanneer je extreem vermoeid bent kun je korte wegtrekkers hebben, oftewel microslaapjes. Deze zijn niet te onderdrukken en gebeuren vaak onbewust. Een bestuurder raakt een paar seconden het bewustzijn kwijt, komt op de andere weghelft terecht of ziet een obstakel niet, wat kan leiden tot een fatale botsing.

Heb jij geregeld last van wegtrekkers, vermindering van je concentratie, heb je het gevoel dat je jouw ogen niet open kunt houden, gebruik je veelvuldig slaapmedicatie of heb je zelfs wel eens tegen een andere auto aan gezeten door voorgaande redenen, dan is dit een heel belangrijk signaal dat je serieus moet nemen. Onderneem actie!

Nog vragen? Stel ze gerust!

Gelijk een afspraak maken dat kan natuurlijk ook

Bezig met laden...