De invloed van stress op slaap
Over de term stress wordt veelvuldig gepraat, vooral in combinatie met werkdruk. Maar wat houdt stress precies in? In het woordenboek staat: stress is aanhoudende geestelijke druk, oftewel spanning. Echter, is stress niet alleen voelbaar op dat gebied maar ook in het lichaam. Je kunt stress bijvoorbeeld voelen in een hogere ademhaling, het sneller slaan van het hart of het aanspannen van spieren. Wanneer stress langdurig aanhoudt dan kan het leiden tot klachten, zoals niet kunnen slapen. Piekeren of je zorgen maken kunnen je uit de slaap houden. Je geest slaat als het ware op hol en heeft geen stopknop meer. Het kan ook zijn dat je in bed niet echt ligt na te denken, maar dat je juist onrust in je lichaam voelt. Die onrust zorgt voor hyperarousal. Dat houdt in dat je lichaam overactief is en moeite heeft om tot rust te komen. En dat gaat niet samen met het slaapproces.
Wanneer je langere tijd stress ervaart doet dat ook wat met je energie, die daalt in de meeste gevallen. Je ervaart dan meer moeheid, die de meeste mensen compenseren door langer te gaan slapen. Dit kan op korte termijn helpend zijn, maar op langere termijn is dit niet de oplossing. Het kan zelfs je eigen bioritme in de war schoppen en nog meer moeheid geven.
Stress is op langere termijn schadelijk
Het is belangrijk om te weten dat stress en het ervaren van stress op korte termijn gezond zijn en ook heel nuttig. Het is een signaal dat aangeeft dat er wat aan de hand is en zorgt er ook voor dat lichaam en geest in gereedheid worden gebracht om het “gevaar” op te lossen. Op langere termijn is stress ongezond, het lichaam kan de energie die ervoor nodig is niet steeds produceren en raakt uitgeput. Wat kan leiden tot overspannenheid en een burn-out. Het voorkomen is altijd beter dan genezen. Een gezonde nachtrust speelt daarin een belangrijke rol. Kwalitatief goede slaap heeft namelijk een herstellende functie en vult energievoorraden aan.
Wanneer er slaapproblemen bestaan is er vaak ook sprake van stress. Het is dan ook niet gek dat stressmanagement een onderdeel is van de slaaptraining. Stressmanagement, opbouwen van veerkracht, bevat verschillende onderdelen. Zoals leren om het piekeren zelf te kunnen stoppen en vervelende gedachtes om te zetten in helpende gedachtes. Maar ook de signalen in je lijf te leren herkennen, te erkennen en er naar te handelen. Britt gebruikt daarbij een programma dat gebaseerd is op biofeedback. Dat is een methode die met een sensor lichaamssignalen meet en terugkoppelt ter bewustwording van de mate van ontspanning in het lichaam.
Stress en slaapproblemen hebben een negatieve invloed op elkaar
In de intake wordt inzichtelijk gemaakt welke slaapproblemen er bestaan, of stress daar een factor in speelt en wat er nodig is om deze te verhelpen. Op die manier wordt er een training op maat aangeboden.
Dus heb jij last van stress? Wil je daardoor niet meer uit je slaap gehouden worden? Ben je misschien wel nieuwsgierig geworden naar wat biofeedback voor jou kan betekenen? Maak een afspraak bij Britt en ga aan de slag! Binnen korte tijd ga jij beter en gezonder slapen en wordt je energievoorraad weer bijgevuld.