Van jouw nachtmerries af

Het hebben van nachtmerries is een onderbelicht slaapprobleem. Dit komt waarschijnlijk doordat het vaak niet gezien wordt als een op zichzelf staande diagnose. Nachtmerries komen namelijk veelvuldig voor in combinatie met of als onderdeel van een psychische stoornis zoals bij PTSS (posttraumatische stressstoornis). Hierbij is het hebben van nachtmerries de hoofdklacht. Het verhelpen van een psychische stoornis zorgt er niet altijd voor dat de nachtmerries verdwijnen. Voor dit laatste bestaat er een effectieve en relatief kortdurende behandeling, die tevens gegeven kan worden naast de begeleiding van een psychische stoornis.

Wanneer er één of meerdere nachtmerries per week voorkomen dan verstoort dit de slaap. Ook ontstaat er vaak angst om weer te gaan slapen. Daarnaast belemmeren nachtmerries het dagelijks functioneren en verminderen ze het fysieke en psychische welbevinden. Hierdoor kunnen er slaapproblemen ontstaan die de stemming en het cognitief functioneren negatief beïnvloeden. Bij het hebben van nachtmerries gaat het niet zo zeer om hoe vaak ze voorkomen, maar in hoeverre iemand last ervaart. Dit heeft te maken met de beleving van de nachtmerrie en welke gedachtes er zijn over de nachtmerrie.

Met een kortdurende en effectieve behandelvorm kom jij van jouw nachtmerries af

Om van nachtmerries af te komen gebruikt Britt een effectieve behandelvorm, genaamd imaginatie- en rescriptingtherapie (IRT). De onderdelen van IRT zijn wetenschappelijk gefundeerd en het is een kortdurende behandeling. Kort samengevat gaat het er om dat je de nachtmerrie gaat uitschrijven. Vervolgens bedenk je een ander scenario en ook deze wordt uitgeschreven. Een paar keer per dag wordt dit nieuwe verhaal in gedachten ingebeeld en herhaald. Door het veranderen van de afloop van de nachtmerrie is gebleken dat de angst vermindert, de nachtmerrie in frequentie afneemt en zelfs kan verdwijnen. Bij meerdere nachtmerries wordt dit proces herhaald. Tijd, geduld en veel oefenen zijn de factoren die IRT tot een succes maken.

Naast IRT is het belangrijk om aan een gezond slaappatroon te werken en terugval te voorkomen. Dus ook deze onderdelen komen aanbod bij de behandeling van het verhelpen van nachtmerries. Wanneer er alleen sprake is van nachtmerries zal de behandeling kortdurend zijn, ongeveer vier tot zeven sessies, waarbij de eerste drie sessies wekelijks plaatsvinden. Tussen de sessies die daarna volgen zitten twee tot drie weken, zodat er tijd is om te oefenen. Wanneer er naast de nachtmerries ook sprake is van een psychische stoornis, dan kan de behandeling langer duren, afhankelijk van de therapie die wordt gevolgd.

Ook bij kinderen helpt imaginatie- en rescriptingtherapie (IRT)

Bij kinderen komen nachtmerries vaker voor dan bij volwassenen. Vooral in de leeftijd tot 12 jaar, daarna verdwijnen ze meestal. Wanneer de nachtmerries niet verdwijnen of als het kind veel last heeft van angsten en slecht gaat functioneren, dan is het belangrijk om hulp in te schakelen. Britt biedt hiervoor ondersteuning. Imaginatie- en rescriptingtherapie (IRT) blijkt uit onderzoek zelfs effectiever bij kinderen dan bij volwassenen, waarschijnlijk door hun fantasierijke vermogen. Bij kinderen betrekt Britt altijd de ouders.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust!

Gelijk een afspraak maken dat kan natuurlijk ook

Bezig met laden...